14.06.2016

Szarlotka z połówkami jabłek i lukrem





Szarlotka z połówkami jabłek i lukrem
(Inspiracja: majaskorupska.blogspot.com)


ciasto
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
2 żółtka 
3 łyżki śmietanki 30%
100 g cukru pudru

nadzienie
3 duże jabłka (np. szara reneta lub golden delicious)
cynamon
cukier trzcinowy

lukier
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody 


Składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub mikserem. Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na pół godziny, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
Myjemy jabłka, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na pół. 
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Pierwszą część wałkujemy, wylepiamy nią dno prostokątnej formy, na cieście układamy połówki jabłek, obsypujemy cynamonem i cukrem trzcinowym. Jabłka przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta, delikatnie dociskamy i zlepiamy boki, wierzch nakłuwamy widelcem. 
Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy. 
Przygotowujemy lukier: wodę wlewamy do cukru pudru, rozcieramy do uzyskania gładkiej pasty, lukrem oblewamy ciasto.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz