12.06.2016

Syrop z kwiatów czarnego bzu







Syrop z kwiatów czarnego bzu
(Inspiracja: Bea w kuchni)


40-50 baldachimów
1 kg cukru
1 l wody
sok wyciśnięty z jednej  cytryny


Kwiatostany rozkładamy na papierze, zostawiamy na jakiś czas (godzinę, dwie) by całe robactwo mogło się ewakuować. 
Następnie, trzymając kwiatostan nad garnkiem, odcinamy łodyżki jak najbliżej kwiatków, tak by kwiatki wpadły do garnka wraz z drogocennym pyłkiem a łodyżka pozostała w dłoni (łodyżki wywalamy). 
Do drugiego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia. Wrzącym syropem zalewamy kwiaty, mieszamy i odstawiamy na 3 dni. Syrop kilka razy dziennie mieszamy. 
Po długich 3 dniach przelewamy syrop przez gazę (swój syrop przefiltrowałam dwukrotnie). Wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, gorący przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy i gotowe..


Pij na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz