30.05.2016

Ciastka owsiane z dżemem malinowym







Ciastka owsiane z dżemem malinowym


1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu 
150 g zimnego masła
1 żółtko

+ dżem malinowy


Składniki na ciastka zagniatamy ręcznie lub mikserem. 
Z ciasta formujemy kulę, umieszczamy ją w lodówce na około 30 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Ciasto wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałki, formujemy kulkę wielkości śliwki, spłaszczamy, w każdym ciastku robimy wgłębienie, które wypełnimy dżemem malinowym. 
Ciastka układamy na blasze, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut, aż ich wierzch będzie rumiany. 
Porcja na ok. 12 sporych ciastek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz