21.05.2016

Pierogi leniwe vs. kopytka





Pierogi leniwe


300 g ugotowanych ziemniaków 
250 g tłustego twarogu 
1 jajko
150 g mąki pszennej
szczypta soli


Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej (lub używamy tych, które zostały z obiadu), kolejnego dnia ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy twaróg i jajko, dokładnie łączymy składniki. 
Następnie stopniowo wsypujemy mąkę ze szczyptą soli, zagniatamy ciasto. 
Blat obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy podłużny wałek, nożem wykrawamy leniwe. 
Leniwe wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Smacznego!






Kopytka


500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli


Ziemniaki gotujemy dzień wcześniej (lub używamy tych, które zostały z obiadu), kolejnego dnia ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy jajko, łączymy składniki. 
W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i sól, stopniowo wsypujemy do ziemniaków, zagniatamy ciasto.
Blat obsypujemy mąką, ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy podłużny wałek, nożem wykrawamy kopytka. 
Kopytka wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotujemy przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz