16.05.2016

Tarty szparagowe





Tarty szparagowe


ciasto
250 g mąki pszennej
szczypta soli
120 g zimnego masła
1 jajko

nadzienie
pół pęczka szparagów 
125 g naturalnego jogurtu koziego
2 jajka
1 ząbek czosnku 
sól i świeżo mielony pieprz 


Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Składniki na ciasto szybko zagniatamy, ręcznie lub z pomocą miksera. Ciastem wylepiamy 8 foremek o średnicy 10 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez 15 minut. 
Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końce i dzielimy na części, odkładamy.
Jogurt kozi i jajka łączymy w misce, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Każdą foremkę wypełniamy masą jajeczną, na wierzchu układamy kawałki szparagów. 
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. 


Smacznego!

2 komentarze: