7.01.2016

Pierogi buraczane ze szpinakiem







Pierogi buraczane ze szpinakiem
(Inspiracja: majaskorupska)


ciasto 
350 g mąki pszennej
szczypta soli 
1 łyżka oliwy z oliwek
3/4 szklanki soku z buraków 
1/4 szklanki wrzącej wody 

nadzienie
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
500 g szpinaku 
250 g sera feta
sól i pieprz 


Mąkę i sól łączymy w misce, stopniowo wlewamy oliwę z oliwek, sok z buraków i wodę. Ręcznie lub mikserem zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, by ciasto odpoczęło.
Nadzienie możemy przygotować dzień wcześniej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy opłukany szpinak, podgrzewamy do momentu aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Fetę kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku, mieszamy do połączenia składników. Podsmażamy przez 10-15 minut, następnie doprawiamy. Gotowy farsz miksujemy blenderem na gładką masę. 
Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką o średnicy ok. 7 cm wykrawamy koła, łyżeczkę nadzienia nakładamy na środek każdego placka, lepimy pierogi (instruktaż jak zrobić falbankę znajdziecie tutaj)
Pierogi wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 4 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
Porcja na ok. 40 pierogów. 


Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Piękne te pierogi :) Jak tylko przyjdzie mi ochota na lepienie (bo przychodzi falami), to na pewno się skuszę na takie - nigdy nie przechodzę obojętnie obok potraw z buraczkami! ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiedziałam, że ci się spodobają ;) Jednak zaznaczę, że smak soku z buraków w cieście nie jest mocno wyczuwalny, co nie zmienia faktu, że są pyszne! ;) Ściskam!!! :)

      Usuń
  2. Hej :-) mam pytanie czy szpinak może być mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że tak, jednak nigdy tak nie robiłam i nie wiem jaki będzie efekt końcowy, polecam świeży ;) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witam :) z czym podawać takie pierogi ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je skropić oliwą albo podać z podsmażoną cebulką ;)

      Usuń
  4. Super te pierogi. Sos z buraka doskonale robi na krew, natomiast szpinak - jedno z bardziej wartościowych warzyw, mających masę witamin: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87 Takie pierożki to trzeba sobie zrobic koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń