14.12.2015

Pierogi z kapustą i grzybami







Pierogi z kapustą i grzybami 


ciasto 
700 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
500 ml wrzącej wody 
40 g masła

nadzienie
1 kg kiszonej kapusty 
4 garście suszonych grzybów 
4 cebule
sól i pieprz
oliwa z oliwek


Mąkę mieszamy z solą. Do wrzącej wody dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia, mieszankę stopniowo wlewamy do mąki. Ręcznie lub mikserem zagniatamy elastyczne i miękkie ciasto, gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, umieszczamy w garnku, wlewamy chlust oliwy, odrobinę wody i gotujemy do miękkości (około 30 minut). Po ugotowaniu studzimy, następnie drobno siekamy. 
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia grzyby umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). Następnie studzimy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na patelni. 
Posiekaną kapustę, grzyby i cebulę dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy jeszcze odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy. 
Ciasto wałkujemy na cienki placek, szklanką o średnicy około 8 cm wykrawamy koła. Na środku każdego placka umieszczamy czubatą łyżeczkę farszu, lepimy pieroga i tworzymy falbankę (instruktaż poniżej). 
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
Porcja na ok. 80 pierogów.  


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz