14.01.2016

Chleb razowy z orzechami i żurawiną





Chleb razowy z orzechami i żurawiną
(Inspiracja: O chlebie)


rozczyn 1
170 g mąki pszennej razowej 
100 g suszonej żurawiny
170 g jogurtu naturalnego 

rozczyn 2 
170 g mąki pszennej razowej
10 g suszonych drożdży
150 ml letniej wody

pozostałe składniki
60 g mąki pszennej razowej
7 g suszonych drożdży
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu 
100 g orzechów włoskich, uprażonych i posiekanych 


Składniki rozczynu 1 łączymy w misce, przykrywamy folią, pozostawiamy na blacie na całą noc (minimum 12 godzin). 
Składniki rozczynu 2 łączymy w misce, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. 
Kolejnego dnia zawartość obu misek łączymy, dodajemy pozostałe składniki, mikserem zagniatamy ciasto, będzie gęste i zwarte, nie dosypujemy więcej mąki. 
Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 60 minut). 
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 1,5 cm, formujemy podłużny bochenek, który umieszczamy w podłużnej formie wysmarowanej olejem, odstawiamy do wyrastania na ok. 60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut. 
Po upieczeniu studzimy.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz