10.01.2016

Granola orzechowa i koktajl szpinakowy







Granola orzechowa


150 g płatków owsianych górskich 
120 g migdałów
120 g orzechów laskowych 
80 g orzechów nerkowca 
80 g pestek słonecznika 
3 kopiaste łyżki miodu 


Płatki owsiane, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca i słonecznik łączymy w misce. Miód podgrzewamy w garnuszku, by stał się płynny, zalewamy nim suche składniki, dokładnie mieszamy. Mieszankę równomiernie rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia, następnie kruszymy na mniejsze kawałki. Granolę przechowujemy w szczelnym słoiku. 


Koktajl szpinakowy


100 g świeżego szpinaku 
2 banany
100 g ogórka 
250 ml soku jabłkowego, jednodniowego 


Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, banany i ogórka obieramy, kroimy na kawałki. Składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, wlewamy sok jabłkowy, miksujemy na gładką i jednolitą masę. Koktajl przelewamy do dwóch misek, obsypujemy porcją granoli i owocami (u mnie mrożone maliny i jagody).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz