17.09.2015

Szarlotka migdałowa





Szarlotka migdałowa


ciasto
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
100 g zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
150 g zimnego masła
1 jajko 
2 łyżki zimnej wody

nadzienie
5 dużych jabłek 
40 g masła
2 łyżki cukru 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Składniki na spód zagniatamy, ciasto dzielimy na dwie części, jedna z nich powinna być odrobinę większa. 
Większą częścią wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut.  
Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki. 
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na części. Na patelni topimy masło, wsypujemy cukier i jabłka, smażymy przez ok. 30 minut aż jabłka się rozpadną. 
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy mus z jabłek. 
Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, wykrawamy paski, z których na wierzchu ciasta układamy kratkę. 
Tartę podpiekamy przez kolejne 20 minut. 
Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. 


Smacznego!  


2 komentarze: