Szarlotka migdałowa
ciasto
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
100 g zmielonych migdałów
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody
nadzienie
5 dużych jabłek
40 g masła
2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na spód zagniatamy, ciasto dzielimy na dwie części, jedna z nich powinna być odrobinę większa.
Większą częścią wylepiamy dno i boki formy na tartę o średnicy 24 cm, ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 20 minut.
Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na części. Na patelni topimy masło, wsypujemy cukier i jabłka, smażymy przez ok. 30 minut aż jabłka się rozpadną.
Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzamy mus z jabłek.
Pozostałe ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, wykrawamy paski, z których na wierzchu ciasta układamy kratkę.
Tartę podpiekamy przez kolejne 20 minut.
Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepiękne zdjęcia! *.*
OdpowiedzUsuńSzarlotka prezentuje się bajecznie! :)
Dziękuję :)
Usuń