28.09.2015

Bułki makowe





Bułki makowe
(Inspiracja: Trufla)


500 g mąki pszennej 
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku 
2 łyżki mleka w proszku 
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki miękkiego masła
275 ml letniej wody 
jajko do posmarowania


Mąkę, drożdże, sól, mak i mleko w proszku łączymy w misce, dodajemy miód, masło, stopniowo wlewamy wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. 
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy bułeczki, ponownie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz