Bułki makowe
(Inspiracja: Trufla)
500 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżka płynnego miodu
2 łyżki miękkiego masła
275 ml letniej wody
jajko do posmarowania
Mąkę, drożdże, sól, mak i mleko w proszku łączymy w misce, dodajemy miód, masło, stopniowo wlewamy wodę, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy bułeczki, ponownie przykrywamy i odstawiamy do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem. Pieczemy przez ok. 15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz