1.07.2014

Prawie jak Ladurée, czyli tartaletki z kremem cytrynowym i malinami









Tartaletki z kremem cytrynowym i malinami 


spód
120 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko 

krem cytrynowy
(Inspiracja: Moje Wypieki)
2 jajka 
2 żółtka
150 g cukru
70 g masła
sok wyciśnięty z 2 cytryn

wierzch
250 g malin 


Mąkę i cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie wbijamy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto. 
Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na cienki placek i dzielimy na cztery części. Foremki o średnicy 9 cm wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce. 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. 
Schłodzone tarty przykrywamy papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. 
Jajka i żółtka wbijamy do garnka, łączymy za pomocą trzepaczki. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i sok z cytryny, podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystudzenia. 
Tartaletki po brzegi wypełniamy cytrynowym kremem, wierzch zdobimy malinami. 


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Przepiękne, trochę za słodkie dla mnie...

    kiedy to będzie można to zjeść
    kiedy to będzie można to kupić w kawiarni?
    kiedy będzie Twoje bistro/kawiarnia/restauracja

    pozdrawiam
    Mi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Są bardzo słodkie, ale pyszne ;) Na razie można to zjeść w mojej domowej kawiarni ;)

      Pozdrawiam ciepło! :) :)

      Usuń