Tartaletki z kremem cytrynowym i malinami
spód
120 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
60 g zimnego masła
1 żółtko
krem cytrynowy
(Inspiracja: Moje Wypieki)
2 jajka
2 żółtka
150 g cukru
70 g masła
sok wyciśnięty z 2 cytryn
wierzch
250 g malin
Mąkę i cukier mieszamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie wbijamy żółtko i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na cienki placek i dzielimy na cztery części. Foremki o średnicy 9 cm wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Schłodzone tarty przykrywamy papierem do pieczenia i podpiekamy przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Jajka i żółtka wbijamy do garnka, łączymy za pomocą trzepaczki. Wsypujemy cukier i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i sok z cytryny, podgrzewamy do zagotowania i zgęstnienia kremu. Odstawiamy do wystudzenia.
Tartaletki po brzegi wypełniamy cytrynowym kremem, wierzch zdobimy malinami.
Smacznego!
Przepiękne, trochę za słodkie dla mnie...
OdpowiedzUsuńkiedy to będzie można to zjeść
kiedy to będzie można to kupić w kawiarni?
kiedy będzie Twoje bistro/kawiarnia/restauracja
pozdrawiam
Mi.
Dziękuję! :)
UsuńSą bardzo słodkie, ale pyszne ;) Na razie można to zjeść w mojej domowej kawiarni ;)
Pozdrawiam ciepło! :) :)