19.11.2016

Krem daktylowy (wegański, bez cukru) i naleśniki z kremem daktylowym









Uwagi:
*krem można wykorzystać na wiele sposobów, smarować gofry, przełożyć kruche ciastka, jest też idealnym kremem do tortu. 


Krem daktylowy 
(Inspiracja: Jadłonomia)


1 szklanka daktyli
2 łyżki masła orzechowego 
1/3 łyżeczki cynamonu


Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wodę wylewamy. W wysokim naczyniu umieszczamy namoczone daktyle, masło orzechowe i cynamon, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. 
Krem przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce. 


Naleśniki 


1 szklanka mleka
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
szczypta soli 
olej do smażenia


Składniki umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Patelnię smarujemy olejem przy pomocy silikonowego pędzelka, porcję ciasta wylewamy na porządnie rozgrzaną patelnię, naleśniki smażymy na złotobrązowy kolor. Z podanego przepisu otrzymacie ok. 6 naleśników. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz