25.11.2016

Bułki jogurtowe





Bułki jogurtowe
(Inspiracja: O chlebie)


300 g mąki pszennej
8 g suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru 
100 ml wody 
150 g jogurtu naturalnego 
1 łyżka oleju


Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo wlewamy wodę, olej, dodajemy jogurt, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiamy do napuszenia. Po ok 40 minutach, wierzch smarujemy mlekiem, obsypujemy solą w płatkach lub innymi ulubionymi dodatkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułki pieczemy przez ok. 20 minut.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz