17.08.2016

Torcik czekoladowy z malinami





Torcik czekoladowy z malinami 


ciasto
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru 
100 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

krem
200 g mascarpone
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru 
100 g gorzkiej czekolady 

wierzch
maliny 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Suche składniki przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy mokre, masę wlewamy do suchych składników, mieszamy łyżką do połączenia. 
Dno mini tortownicy (średnica 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta przelewamy do formy. Pierwszą porcję ciasta pieczemy przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. 
Po upieczeniu i ostudzeniu odcinamy powstałą górkę, każde ciasto dzielimy na dwa blaty, łącznie otrzymamy cztery krążki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. 
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy, kiedy składniki się połączą wlewamy stopioną czekoladę, miksujemy do dokładnego połączenia i otrzymania gęstego kremu. 
Czekoladowe blaty przekładamy czekoladowym kremem, wierzch zdobimy malinami.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz