28.10.2015

Torta della Nonna





Torta della Nonna


ciasto
400 g mąki pszennej
150 g cukru
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli 
200 g zimnego masła
1 jajko

budyń
500 ml mleka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
laska wanilii 

wierzch
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych
cukier puder


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy na cienki placek, wylepiamy nim dno i boki formy o średnicy 24 cm, powierzchnię nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika, podpiekamy przez ok. 20 minut. Drugą część ciasta chłodzimy w lodówce. 
Budyń: żółtka ucieramy z połową cukru, do masy dodajemy mąkę i pół szklanki mleka, mieszamy. 
Pozostałe mleko wlewamy do garnka, dodajemy pozostały cukier i ziarenka z laski wanilii, doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy budyń równomiernie rozprowadzamy na podpieczonym spodzie. 
Drugą część ciasta wałkujemy na cienki placek, który nakładamy na warstwę budyniu, dokładnie sklejamy boki tarty. 
Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut (jeśli wierzch będzie zbyt szybko się przypiekał przykrywamy go folią aluminiową).
Po upieczeniu wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz