22.10.2015

Rogale pszenne z makiem







Rogale pszenne z makiem


400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 
2 łyżeczki cukru 
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody 
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko do posmarowania
mak do obsypania


Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą, zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, dzielimy na 6 równych części, każdy trójkąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku, formujemy rogalika.
Rogaliki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Napuszone rogale wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz