Rogale pszenne z makiem
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko do posmarowania
mak do obsypania
Mąkę łączymy z drożdżami, cukrem i solą. Stopniowo wlewamy wodę z oliwą, zagniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, dzielimy na 6 równych części, każdy trójkąt zwijamy zaczynając od dłuższego boku, formujemy rogalika.
Rogaliki smarujemy jajkiem i obsypujemy makiem, przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na ok. 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Napuszone rogale wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz