(przepis na ciasto do pizzy: White Plate)
7 g suszonych drożdzy
170 g mąki pszennej
170 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek + 1 do
posmarowania ciasta
3-4 łyżki sosu pomidorowego
2 kulki mozzarelli
pomidory
liście bazylii
liście bazylii
Drożdże, mąkę, cukier i sól łączymy w misce, stopniowo wlewamy wodę i oliwę z oliwek, zagniatamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą, wkładamy do miski i odstawiamy do wyrastania na ok. 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozciągamy palcami na kształt koła, o
średnicy ok. 25 cm. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy kawałkami mozzarelli, kawałkami pomidorów. Pieczemy w temperaturze 250 stopni przez ok. 15 minut.
Smacznego!
smakowicie
OdpowiedzUsuń