27.08.2017

Ciasto raffaello



Ciasto raffaello 
(Inspiracja: Moje Wypieki)


1 l mleka
3 żółtka
2/3 szklanki cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g miękkiego masła 
400 g herbatników
wiórki kokosowe do obsypania


Z litra mleka odlewamy jedną szklankę, pozostałe wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem, mąką pszenną i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu, odstawiamy do ostudzenia. 
Masło umieszczamy w misie miksera, miksujemy do białości, następnie stopniowo dodajemy budyń, łyżka po łyżce. 
Herbatniki układamy na blasze, jeden przy drugim, nakładamy warstwę kremu, następnie krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników i tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być krem, który obsypujemy wiórkami kokosowymi. 
Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin. 


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz