Ciasto raffaello
(Inspiracja: Moje Wypieki)
1 l mleka
3 żółtka
2/3 szklanki cukru
7 łyżek mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
200 g miękkiego masła
400 g herbatników
wiórki kokosowe do obsypania
Z litra mleka odlewamy jedną szklankę, pozostałe wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Szklankę mleka miksujemy z żółtkami, cukrem, mąką pszenną i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, energicznie mieszamy do uzyskania gęstego budyniu, odstawiamy do ostudzenia.
Masło umieszczamy w misie miksera, miksujemy do białości, następnie stopniowo dodajemy budyń, łyżka po łyżce.
Herbatniki układamy na blasze, jeden przy drugim, nakładamy warstwę kremu, następnie krem przykrywamy kolejną warstwą herbatników i tak do wyczerpania składników, ostatnią warstwą powinien być krem, który obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin.
Wygląda świetnie, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda świetnie! Niewątpliwie tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńFajny wpis
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest przepis na to ciasto.
OdpowiedzUsuń