3.05.2017

Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym z makaronem soba



Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym z makaronem soba 


klopsiki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
puszka ciecierzycy 
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz 
olej do smażenia 

sos pomidorowy
puszka pomidorów 
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku 
sól i pieprz 

makaron soba 


Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości. Ugotowaną łączymy z ciecierzycą, dodajemy lubczyk, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, składniki miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. 
Pomidory wylewamy na patelnię, dodajemy oregano, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy usmażone klopsiki, mieszamy, chwilę podgrzewamy. 
Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu, łączymy z sosem.


Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Zupełnie jak falafel ale duuużo smaczniejszy. Doskonały zestaw przypraw. W zestawie z sosem i makaronem to jak Polpette al sugo (włoskie pulpeciki w sosie pomidorowym).
    pyszne

    pozdrawiam
    mi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się :))))) Pozdrawiam serdecznie! :)))))

      Usuń
  2. A czy Wojtek jadł te "klopsiki"? :D Oszukiwałaś, że to mięsne? :D Szkoda, że jestem już daleko bo chętnie bym wpadła na takie danie - bardzo lubię makaron soba!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dał się oszukać :P ale zjadł ze smakiem, zawsze mówi, że lepsze wegańskie klopsiki niż brak klopsików :D :P

      Usuń
    2. Optymistyczne podejście :) Muszę wypróbować te klopsiki w swojej rodzinie - jestem ciekawa czy zasmakują!

      Usuń
  3. Podoba mi się ten przepis

    OdpowiedzUsuń