04.04.2017

Pasztet warzywny



Uwagi: 
*pasztet w wersji mięsnej, z wątróbek gęsich, znajdziecie tutaj.


Pasztet warzywny
(Inspiracja: Jadłonomia)


100 ml oleju rzepakowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (takiej)
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli 
pieprz ziołowy


Połowę oleju rozgrzewamy w garnku. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, dodajemy do oleju, szklimy. Wsypujemy również ziele angielskie oraz liście laurowe, podsmażamy aż cebula będzie miękka, po tym czasie wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe.
Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i czosnku, dusimy przez kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie.
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości.
Gotowe warzywa, kaszę jaglaną i ciecierzycę przekładamy do dużej miski, wlewamy resztę oleju oraz sos sojowy, dodajemy przyprawy, miksujemy blenderem na gładką masę.
Masę przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu pasztet studzimy, kroimy kolejnego dnia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz