04.02.2017

Mleko owsiane







Uwagi:
*mleko roślinne idealne dla nietolerujących, dla alergików, dla lubiących eksperymentować.


Mleko owsiane


70 g płatków owsianych górskich
500 ml wody


Płatki wsypujemy do blendera kielichowego, wlewamy wodę, składniki miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Następnie mieszankę przelewamy przez bawełnianą ściereczkę, mleko przelewamy do butelki, przechowujemy w lodówce. 


Smacznego!


4 komentarze:

  1. A czy takie mleko nadaje się do kawy? Jeśli tak to pewnie trzeba całkiem dużo go nalać? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadaje, ale do kawy ja zdecydowanie wolę krowie mleko ;) Owsiane dodaję do ciasta naleśnikowego, gotuję na nim jaglankę itp. :)

      Usuń
    2. ooo, to jest myśl! Do naleśników i placków - chyba będzie zdrowsze niż krowie, zwłaszcza dla Michalinki :)

      Usuń
    3. Zdecydowanie! :) :)

      Usuń