16.02.2017

Babeczki z budyniem i lukrem



Kruche ciasto, budyń i lukier to połączenie idealne, ostatnio moje ulubione. W stolicy zajadałam się rogalikami z Lukullusa, z nadzieniem budyniowym i lukrem, wtedy przypomniałam sobie o przepisie na bardzo podobną tartę (przepis) i na podstawie tego przepisu powstały te babeczki. Pyszności! 






Babeczki z budyniem i lukrem


ciasto
300 g mąki pszennej 
200 g zimnego masła 
50 g cukru pudru
1 jajko

budyń 
250 ml mleka + 1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżka cukru 
3 łyżki mąki pszennej

lukier
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody


Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę, chłodzimy ją w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno i boki foremek na babeczki (10 sztuk), wkładamy do lodówki. Z pozostałego ciasta formujemy kulę, którą również chłodzimy w lodówce. 
Żółtko ucieramy z łyżką cukru, dodajemy mąkę i 1/4 szklanki mleka, miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, wsypujemy łyżkę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej konsystencji, gotowy budyń studzimy. 
Budyniem wypełniamy babeczki, resztę ciasta wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy koła o średnicy foremek, nakładamy je na budyń, boki zlepiamy. 
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblewamy lukrem (cukier puder rozcieramy z wodą). 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz