Krajanka z owocami
ciasto
190 g mąki
pszennej
150 g cukru
150 g płatków
owsianych błyskawicznych
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g zimnego
masła pokrojonego na kawałki
nadzienie
200 g czerwonej
porzeczki
150 g
wydrylowanych wiśni
200 g malin
4 łyżki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątną
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski
wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, sól, sodę, proszek do pieczenia i
cynamon. Dodajemy masło i szybko zagniatamy aż powstaną okruchy. Można też to
zrobić z pomocą malaksera. Szklankę
okruchów odkładamy na kruszonkę. Resztę ciasta wysypujemy na blaszkę i
wypełniamy nim dno formy, ugniatając palcami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Składniki na
nadzienie mieszamy w misce. Wykładamy na podpieczony spód i równomiernie
rozprowadzamy. Wierzch obsypujemy kruszonką. Ponownie
wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu
odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
do herbatki
OdpowiedzUsuń