08.08.2013

Krajanka z owocami



Krajanka z owocami
        
                                        
ciasto
190 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g płatków owsianych błyskawicznych
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki cynamonu
150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

nadzienie
200 g czerwonej porzeczki
150 g wydrylowanych wiśni
200 g malin
4 łyżki jagód
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane, sól, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy masło i szybko zagniatamy aż powstaną okruchy. Można też to zrobić z pomocą malaksera. Szklankę okruchów odkładamy na kruszonkę. Resztę ciasta wysypujemy na blaszkę i wypełniamy nim dno formy, ugniatając palcami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Składniki na nadzienie mieszamy w misce. Wykładamy na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzamy. Wierzch obsypujemy kruszonką. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut, aż wierzch będzie rumiany. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz