21.02.2016

Mazurek kajmakowy na migdałowym spodzie







Mazurek kajmakowy na migdałowym spodzie


spód
150 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru trzcinowego
110 g zimnego masła
1 jajko

nadzienie 
pół puszki masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia)
migdały blanszowane do dekoracji 


Mąkę, zmielone migdały i cukier łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie wbijamy jajko, szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy w lodówce przez 30 minut. 
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. 
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki, prostokątny placek, pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu studzimy, następnie smarujemy warstwą kajmaku i ozdabiamy migdałami. 


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda tak minimalistycznie i klasycznie. Pięknie!
    Kajmak z migdałami? Pycha!

    OdpowiedzUsuń