Uwagi:
*przepis na klasyczny majonez znajdziecie tutaj.
Majonez bazyliowy
1 czubata łyżeczka musztardy
2 żółtka
200 ml oleju z pestek winogron
1 łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz
liście z jednej doniczki bazylii + 1 łyżka oleju z pestek winogron
Liście bazylii blendujemy z łyżką oleju.
Musztardę łączymy z odrobiną soli i pieprzu, dodajemy żółtka, miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajmy zmiksowaną bazylię, łączymy składniki.
Następnie, cały czas miksując, cieniutkim strumieniem wlewamy olej z pestek winogron, miksujemy do uzyskania gładkiej i gęstej masy.
Na koniec wlewamy sok z cytryny i doprawiamy jeśli to konieczne.
Przechowujemy w lodówce do 2-3 tygodni.
Smacznego!
ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń