Domowy serek kremowy
800 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli (używam himalajskiej)
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
2 łyżeczki oregano
+ gaza, sznurek, wysokie naczynie
Jogurt grecki przekładamy do miski, wsypujemy sól, czosnek niedźwiedzi i oregano, miksujemy do dokładnego połączenia składników.
Masę przekładamy na gazę, łapiemy za jej końce tworząc worek, związujemy sznurkiem, umieszczamy w lodówce nad naczyniem, do którego będzie spływała woda (jest to dość problematyczne, ja swój sznurek zahaczyłam o środkową półkę w lodówce, tak by worek zwisał nad półką znajdującą się poniżej, na niej ustawiłam wysokie naczynie, do którego spływał nadmiar wody).
Tak przygotowaną konstrukcję pozostawiamy w lodówce na całą noc.
Kolejnego dnia serek przekładamy do pojemnika i gotowe.
Smacznego!
Uwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńPolecam tego bloga, jest świetny!
OdpowiedzUsuńwarto było zajrzec na tego bloga
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuńŚwietnie się czyta twoje wpisy
OdpowiedzUsuń