Tarty czekoladowe z malinami (wegańskie)
(Inspiracja: Jadłonomia)
spód
garść daktyli (ok. 70 g), namoczonych przez 20 minut w gorącej wodzie
130 g migdałów
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
nadzienie
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki ksylitolu
szczypta soli
150 ml wody z ciecierzycy
wierzch
maliny
Namoczone daktyle umieszczamy w wysokim naczyniu, dodajemy migdały, olej kokosowy i szczyptę soli, miksujemy blenderem na masę o zwartej konsystencji. Masą wypełniamy 4 foremki o średnicy ok. 10 cm.
Nadzienie wykonujemy według przepisu na mus czekoladowy - przepis tutaj.
Wcześniej przygotowane spody wypełniamy musem czekoladowym, wierzch zdobimy malinami, chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego!
Świetny przepis
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńJest to super pomysł na deser
OdpowiedzUsuń