Markizy z kremem daktylowym
ciasto
200 g mąki pszennej
120 g płatków owsianych, górskich
150 g cukru
1 łyżeczka cynamonu (lub mniej, według upodobań)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
170 g zimnego masła
krem
100 g daktyli
2-3 łyżki masła orzechowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na ciasto umieszczamy w misie malaksera, miksujemy do uzyskania zwartej masy o jednolitej konsystencji. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 20 minut. Następnie wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kwadratowe lub okrągłe ciastka.
Ciastka układamy na blasze, pieczemy przez ok. 8-10 minut, po upieczeniu studzimy.
Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie miksujemy je z dodatkiem masła orzechowego na gładki krem.
Ciastko smarujemy kremem, przykrywamy drugim i lekko dociskamy.
Najlepiej smakują kolejnego dnia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Hej! Piekarnik trzeba ustawić na grzanie góra-dół czy wystarczy tylko od góry?
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuń