Uwagi:
*mleko roślinne idealne dla nietolerujących, dla alergików, dla lubiących eksperymentować.
Mleko owsiane
70 g płatków owsianych górskich
500 ml wody
Płatki wsypujemy do blendera kielichowego, wlewamy wodę, składniki miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Następnie mieszankę przelewamy przez bawełnianą ściereczkę, mleko przelewamy do butelki, przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
A czy takie mleko nadaje się do kawy? Jeśli tak to pewnie trzeba całkiem dużo go nalać? :)
OdpowiedzUsuńNadaje, ale do kawy ja zdecydowanie wolę krowie mleko ;) Owsiane dodaję do ciasta naleśnikowego, gotuję na nim jaglankę itp. :)
Usuńooo, to jest myśl! Do naleśników i placków - chyba będzie zdrowsze niż krowie, zwłaszcza dla Michalinki :)
UsuńZdecydowanie! :) :)
UsuńCiekawa alternatywa dla zwykłego mleka
OdpowiedzUsuń