Babeczki z budyniem i lukrem
ciasto
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
budyń
250 ml mleka + 1 łyżka cukru
1 żółtko
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
lukier
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki wody
Składniki na spód zagniatamy ręcznie lub mikserem. Z ciasta formujemy kulę, chłodzimy ją w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno i boki foremek na babeczki (10 sztuk), wkładamy do lodówki. Z pozostałego ciasta formujemy kulę, którą również chłodzimy w lodówce.
Żółtko ucieramy z łyżką cukru, dodajemy mąkę i 1/4 szklanki mleka, miksujemy do połączenia składników. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, wsypujemy łyżkę cukru i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstej konsystencji, gotowy budyń studzimy.
Budyniem wypełniamy babeczki, resztę ciasta wałkujemy na cienki placek, szklanką wykrawamy koła o średnicy foremek, nakładamy je na budyń, boki zlepiamy.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu oblewamy lukrem (cukier puder rozcieramy z wodą).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz