Domowe czekoladki Reese's
tabliczka ulubionej mlecznej lub gorzkiej czekolady
2 łyżki masła orzechowego (przepis)
1 łyżka cukru pudru
papierowe mini papilotki
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Mały pędzelek maczamy w czekoladzie, pędzlujemy dno i boki papilotek, wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła. Masło orzechowe rozcieramy z cukrem pudrem, formujemy kulki wielkości orzecha laskowego, którymi wypełniamy papilotki, palcem lekko dociskamy, by masło orzechowe wypełniło całą foremkę, wierzch oblewamy pozostałą czekoladą, pralinki ponownie wkładamy do lodówki. Porcja na ok. 8-10 pralinek.
Smacznego!
Dzięki za przepis, zrobiłam wczoraj z kupnego masła orzechowego, bo takie akurat miałam, wyszły przepyszne. Smakowały nawet domowym wielbicielom mlecznej czekolady :) mimo że mlecznej czekolady w nich nie było. Proste i pyszne.
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę się :) :) :)
UsuńMadzia, a masz może doświadczenie z silikonowymi foremkami na pralinki? Mi gdzieś takie zalegają i się zastanawiamy czy by się nadawały do takiego przepisu... ściskam!
OdpowiedzUsuńNie używałam silikonowych, ale myślę, że w tym przypadku sprawdzą się świetnie! Papierowe czasami trudno jest oddzielić od czekolady a w silikonowych nie powinno być z tym problemu :)
UsuńJak kiedyś wypróbuję to dam Ci znać jak się sprawdziły :)
UsuńCzekam! ;) ;)
Usuń