Pudding chia z musem z mango, granolą i borówkami
2 łyżki nasion chia
100 ml mleka
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 dojrzałego mango
granola
borówki
Nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie mieszamy, dodajemy 3 łyżeczki jogurtu naturalnego i dokładanie łączymy składniki. Mieszankę rozdzielamy do dwóch naczynek.
Mango myjemy i obieramy, kroimy na części, blendujemy na gładki mus, przelewamy do naczynek.
Naczynka wypełniamy pozostałym jogurtem naturalnym, obsypujemy granolą i borówkami.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Smacznego!
Też już mam za sobą pierwsze starcie z chia! :) Smakowało mi, choć nie powaliło na kolana. Podałam to po prostu ze świeżymi owocami na wierzchu. Ale będę próbowała jeszcze innych przepisów. Aha, no i robię sobie dość często wodę z chia - na 1,5l wody dodaję 2 łyżki nasion, łyżkę brązowego cukru i pół wyciśniętym cytryny -po schłodzeniu smakuje naprawdę pysznie! :)
OdpowiedzUsuńW końcu udało mi się je okiełznać, wyszło super :) Woda z chia, super pomysł, do wypróbowania! ;) Ściskam! :)
UsuńŚwietnie to wygląda, super przepis
OdpowiedzUsuńpychotka
OdpowiedzUsuń