Uwagi:
*receptura jest prosta, zawiera podstawowe składniki, jednak wymaga od nas trochę czasu i cierpliwości, efekt jest rewelacyjny. Ser w smaku jest bardzo delikatny, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość.
Domowy ser żółty
1 l mleka 3,2 %
1 kg twarogu
100 g masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki soli
Mleko wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy twaróg, gotujemy przez kilka minut. Zawartość garnka przelewamy przez durszlak wyłożony bawełnianą ściereczką, odciskamy pozbywając się nadmiaru płynu, powstały twaróg przekładamy do garnka.
Masło topimy w garnuszku. Jajka ubijamy z sodą i solą. Masło oraz ubite jajka dodajemy do twarogu, dokładnie łączymy składniki.
Garnek umieszczamy na większym garnku wypełnionym wodą (podobnie topimy czekoladę w kąpieli wodnej) podgrzewamy aż ser stanie się gładki (trwa to ok. 30-40 minut).
Po tym czasie ser przelewamy do plastikowego pojemnika, studzimy, następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Przechowujemy w lodówce do 3 tygodni.
Smacznego!
Jestem pod wrażeniem! :) I na pewno się skuszę na ten przepis. Jestem przekonana, że wyjdzie - jak zresztą wszystko z Twojego bloga :)))
OdpowiedzUsuńAniu, rób koniecznie!!! Będziesz naprawdę mile zaskoczona! :) :) Dziękuję :*
UsuńA twaróg mielony czy nie?
OdpowiedzUsuńUżyj zwykłego twarogu :) Z mielonym ser się nie uda, sprawdzone ;)
UsuńWitam serdecznie, taki ser żółty z twarogu jest bardzo smaczny, bardzo łatwo jednak zrobić w domu prawdziwy ser podpuszczkowy. Na przykład goudę. Jeśli ma Pani ochotę - zapraszam na nasze warsztaty w sopockiej Piaskownicy:-))
OdpowiedzUsuńhttps://web.facebook.com/piaskownicasopot/posts/1236331756380619
Pozdrawiam
Joanna
Bardzo dziękuję za zaproszenie! Dobrze wiedzieć, że takie warsztaty są w okolicy :) :) Pozdrawiam! :)
UsuńWłaśnie zaczynam! Oby mój ser wyglądał tak smakowicie, jak Twój ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia! Pokaż potem jak wyszło! :) :)
UsuńA jakiego twarogu powinnam użyć? Tłustego, czy chudego?
Usuńtłustego :)
Usuńbardzo przyzwoicie
OdpowiedzUsuń