29.02.2016

Domowy ser żółty





Uwagi:
*receptura jest prosta, zawiera podstawowe składniki, jednak wymaga od nas trochę czasu i cierpliwości, efekt jest rewelacyjny. Ser w smaku jest bardzo delikatny, dobrze się kroi i długo zachowuje świeżość.


Domowy ser żółty 


1 l mleka 3,2 %
1 kg twarogu 
100 g masła
2 jajka 
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżeczki soli 


Mleko wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy twaróg, gotujemy przez kilka minut. Zawartość garnka przelewamy przez durszlak wyłożony bawełnianą ściereczką, odciskamy pozbywając się nadmiaru płynu, powstały twaróg przekładamy do garnka. 
Masło topimy w garnuszku. Jajka ubijamy z sodą i solą. Masło oraz ubite jajka dodajemy do twarogu, dokładnie łączymy składniki.
Garnek umieszczamy na większym garnku wypełnionym wodą (podobnie topimy czekoladę w kąpieli wodnej) podgrzewamy aż ser stanie się gładki (trwa to ok. 30-40 minut). 
Po tym czasie ser przelewamy do plastikowego pojemnika, studzimy, następnie chłodzimy przez noc w lodówce.
Przechowujemy w lodówce do 3 tygodni. 


Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Jestem pod wrażeniem! :) I na pewno się skuszę na ten przepis. Jestem przekonana, że wyjdzie - jak zresztą wszystko z Twojego bloga :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, rób koniecznie!!! Będziesz naprawdę mile zaskoczona! :) :) Dziękuję :*

      Usuń
  2. A twaróg mielony czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyj zwykłego twarogu :) Z mielonym ser się nie uda, sprawdzone ;)

      Usuń
  3. Witam serdecznie, taki ser żółty z twarogu jest bardzo smaczny, bardzo łatwo jednak zrobić w domu prawdziwy ser podpuszczkowy. Na przykład goudę. Jeśli ma Pani ochotę - zapraszam na nasze warsztaty w sopockiej Piaskownicy:-))
    https://web.facebook.com/piaskownicasopot/posts/1236331756380619
    Pozdrawiam
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zaproszenie! Dobrze wiedzieć, że takie warsztaty są w okolicy :) :) Pozdrawiam! :)

      Usuń
  4. Właśnie zaczynam! Oby mój ser wyglądał tak smakowicie, jak Twój ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia! Pokaż potem jak wyszło! :) :)

      Usuń
    2. A jakiego twarogu powinnam użyć? Tłustego, czy chudego?

      Usuń