Mazurek kajmakowy na migdałowym spodzie
spód
150 g mąki pszennej
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru trzcinowego
110 g zimnego masła
1 jajko
nadzienie
pół puszki masy kajmakowej (najlepiej z Gostynia)
migdały blanszowane do dekoracji
Mąkę, zmielone migdały i cukier łączymy w misce, dodajemy pokrojone na kawałki masło, składniki rozcieramy między palcami. Następnie wbijamy jajko, szybko zagniatamy gładkie ciasto, chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki, prostokątny placek, pieczemy przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu studzimy, następnie smarujemy warstwą kajmaku i ozdabiamy migdałami.
Smacznego!
Wygląda tak minimalistycznie i klasycznie. Pięknie!
OdpowiedzUsuńKajmak z migdałami? Pycha!
lekki deserek
OdpowiedzUsuń