Ciastka owsiane z masłem orzechowym i daktylami
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych górskich
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki soli
100 g zimnego masła
4 łyżki masła orzechowego
1 jajko
garść namoczonych we wrzątku (15 minut) i posiekanych daktyli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, cukier i sól umieszczamy w misie malaksera, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz masło orzechowe, miksujemy do uzyskania masy o grudkowatej konsystencji. Następnie wbijamy jajko, dodajemy daktyle i ekstrakt waniliowy, miksujemy do czasu aż masa zbije się w zwartą kulę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości moreli, lekko spłaszczamy, ciastka układamy na blasze pozostawiając między nimi spore odstępy. Pieczemy przez ok. 20 minut. Porcja na ok. 14 dużych ciastek.
Mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, cukier i sól umieszczamy w misie malaksera, dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz masło orzechowe, miksujemy do uzyskania masy o grudkowatej konsystencji. Następnie wbijamy jajko, dodajemy daktyle i ekstrakt waniliowy, miksujemy do czasu aż masa zbije się w zwartą kulę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości moreli, lekko spłaszczamy, ciastka układamy na blasze pozostawiając między nimi spore odstępy. Pieczemy przez ok. 20 minut. Porcja na ok. 14 dużych ciastek.
Smacznego!
rewelka ciasteczka
OdpowiedzUsuń