Klopsiki warzywne w sosie pomidorowym z makaronem soba
klopsiki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
puszka ciecierzycy
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
olej do smażenia
sos pomidorowy
puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
makaron soba
Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, gotujemy do miękkości. Ugotowaną łączymy z ciecierzycą, dodajemy lubczyk, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, doprawiamy solą i pieprzem, składniki miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor.
Pomidory wylewamy na patelnię, dodajemy oregano, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy przez ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy usmażone klopsiki, mieszamy, chwilę podgrzewamy.
Makaron soba gotujemy według instrukcji na opakowaniu, łączymy z sosem.
Smacznego!
Zupełnie jak falafel ale duuużo smaczniejszy. Doskonały zestaw przypraw. W zestawie z sosem i makaronem to jak Polpette al sugo (włoskie pulpeciki w sosie pomidorowym).
OdpowiedzUsuńpyszne
pozdrawiam
mi
Dziękuję bardzo, cieszę się :))))) Pozdrawiam serdecznie! :)))))
UsuńA czy Wojtek jadł te "klopsiki"? :D Oszukiwałaś, że to mięsne? :D Szkoda, że jestem już daleko bo chętnie bym wpadła na takie danie - bardzo lubię makaron soba!
OdpowiedzUsuńNie dał się oszukać :P ale zjadł ze smakiem, zawsze mówi, że lepsze wegańskie klopsiki niż brak klopsików :D :P
UsuńOptymistyczne podejście :) Muszę wypróbować te klopsiki w swojej rodzinie - jestem ciekawa czy zasmakują!
UsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń