Uwagi:
*te ciastka owsiane robiłam też z dodatkiem dżemu (przepis).
Ciastka migdałowe z białą czekoladą
200 g zmielonych migdałów
1 szklanka mąki owsianej
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
tabliczka białej lub gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Migdały, mąkę owsianą, sól i cukier łączymy w misce. Dodajemy olej kokosowy i ekstrakt waniliowy, łączymy składniki.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez ok. 25 minut. Po upieczeniu studzimy.
Wybraną czekoladę topimy w kąpieli wodnej, oblewamy nią ciastka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz