2.08.2016

Dżem malinowy





Dżem malinowy 


1 kg malin 
ok. 450-500 g cukru 
sok wyciśnięty z jednej cytryny 


Maliny przebieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i sok z cytryny, delikatnie mieszamy. 
Owoce gotujemy na niewielkiej mocy palnika, mieszając tylko od czasu do czasu, przez około godzinę. W trakcie gotowania z wierzchu ściągamy tworzącą się pianę. 
Po godzinie gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem i odstawiamy. 
Przechowujemy w chłodnym miejscu.


Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Piękne! Mam ochotę na takie maliny, ale nie bedę się w nie ładować, bo czasu mało...

    Strasznie lubię Twoje zdjęcia. Magiczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. ech, wyjadłabym wszystkie słoiki ;) A jak się robi takie napisy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :* A te napisy to dzięki wytłaczarce (dymo), fajny gadżet! ;)

      Usuń
    2. Super sprawa! Wpisałam sobie tą wytłaczarkę na listę do Mikołaja ;)

      Usuń