Torcik czekoladowy z malinami
ciasto
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
100 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
200 g mascarpone
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
wierzch
maliny
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Suche składniki przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy mokre, masę wlewamy do suchych składników, mieszamy łyżką do połączenia.
Dno mini tortownicy (średnica 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta przelewamy do formy. Pierwszą porcję ciasta pieczemy przez ok. 30 minut, do suchego patyczka. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem.
Po upieczeniu i ostudzeniu odcinamy powstałą górkę, każde ciasto dzielimy na dwa blaty, łącznie otrzymamy cztery krążki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy, kiedy składniki się połączą wlewamy stopioną czekoladę, miksujemy do dokładnego połączenia i otrzymania gęstego kremu.
Czekoladowe blaty przekładamy czekoladowym kremem, wierzch zdobimy malinami.
Smacznego!
Ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuń