29.07.2016

Sernik na zimno z malinami







Sernik na zimno z malinami
(Inspiracja: Jadłonomia)


spód
200 g kruchych ciastek owsianych
50 g stopionego masła

masa serowa
400 g twarogu (używam tego)
1/2 szklanki cukru 
400 ml mleka kokosowego
2 i 1/2 łyżeczki agaru 

wierzch
500 g malin 


Ciastka kruszymy na pył, dodajemy roztopione masło. Składniki spodu mieszamy, masą wylepiamy dno tortownicy o średnicy 24 cm, odstawiamy. 
Twaróg miksujemy z cukrem, odstawiamy. 
Puszkę mleka kokosowego otwieramy, nie wstrząsamy, łyżką delikatnie ściągamy wierzchnią, białą warstwę, którą wlewamy do garnka, wsypujemy agar. Składniki łączymy, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy masa zacznie wrzeć energicznie mieszamy i gotujemy przez ok. 1-2 minuty. 
Masę przelewamy do twarogu, miksujemy składniki, kiedy dobrze się połączą przelewamy do tortownicy, wierzch wyrównujemy i ozdabiamy malinami. 
Sernik chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. 


Smacznego!

4 komentarze: