22.07.2016

Rogaliki z jagodami







Rogaliki z jagodami


ciasto
450 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
4 łyżki cukru 
4 jajka
150 g miękkiego masła

nadzienie
300 g jagód 
3 łyżki cukru pudru

lukier
1 szklanka cukru pudru 
3 łyżki wody 


Mąkę, drożdże i cukier wsypujemy do dużej miski, stopniowo wbijamy jajka, zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy kawałki miękkiego masła, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 2 godziny). Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, krótko wyrabiamy, każdą część wałkujemy na cienki okrągły placek, który dzielimy na 8 części.
Składniki nadzienia mieszamy w misce. 
Na brzegu każdego trójkąta układamy łyżkę nadzienia, zwijamy rogalika. 
Rogaliki układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia (ok. 40 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kiedy wyrosną wkładamy do piekarnika, pieczemy przez ok. 20 minut. 
Składniki na lukier łączymy w misce, ostudzone rogaliki oblewamy lukrem.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz