Lody orzechowe
150 ml słodzonego, zagęszczonego mleka skondensowanego
200 g śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru trzcinowego
3 solidne łyżki masła orzechowego (przepis)
Mleko zagęszczone, śmietankę, mleko, cukier i masło orzechowe umieszczamy w garnku, podgrzewamy, cały czas mieszając, do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
Mieszankę chłodzimy do temperatury pokojowej, następnie umieszczamy w lodówce na całą noc.
Kolejnego dnia masę przelewamy do sorbetiery, postępujemy zgodnie z instrukcją. W przypadku braku maszyny do lodów, mieszankę przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki, co dwie godziny mieszamy, by pozbyć się kryształków lodu.
Smacznego!
podoba mi się tu nie sądziłam że wciągnie mnie czytanie blogów
OdpowiedzUsuń