Tort szpinakowy z truskawkami i borówkami
(Przepis na ciasto pochodzi ze strony Moje Wypieki)
ciasto
300 g szpinaku
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
2 łyżki soku z cytryny
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
250 g mascarpone
200 g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
truskawki
borówki
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Szpinak myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy na wysokiego naczynia, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszysty kogel mogel, cienką strużką wlewamy olej, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny i szpinak, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie łączymy łyżką.
Ciasto pieczemy w dwóch partiach. Połowę szpinakowej masy wlewamy do formy (⌀ 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy przez 40 minut, tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Po pieczeniu ciasta studzimy, odcinamy górkę powstałą podczas pieczenia, każdą porcję dzielimy na dwa blaty.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Pierwszy blat układamy na paterze, smarujemy kremem, na którym układamy plasterki truskawek. Czynność powtarzamy do wyczerpania szpinakowych blatów.
Wierzch wykańczamy kremem, obsypujemy truskawkami i borówkami.
Smacznego!
do kawki
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda ten tort.
OdpowiedzUsuńTen tort należy do moich ulubionych
OdpowiedzUsuń