Tort naleśnikowy
ciasto naleśnikowe
500 ml mleka
2 jajka
20 g stopionego masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka cukru
nadzienie
250 g mascarpone
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
dżem malinowy
kajmak
maliny
borówki
Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy na gładką masę, jeśli ciasto jest za gęste dolewamy odrobinę mleka.
Naleśniki smażymy na złoty kolor, bez dodatku oleju, na patelni o średnicy 20 cm.
Z podanego przepisu otrzymacie ok. 15 naleśników.
Mascarpone, śmietankę i cukier puder miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Naleśniki przekładamy kremem mascarpone, dżemem malinowym i kajmakiem w dowolnej kolejności.
Wierzch wykańczamy kremem i owocami.
Chłodzimy w lodówce.
Smacznego!
Piękny ten Twój tort! Też mam ochotę go wypróbować :) Tylko będę musiała zatrudnić kogoś do smażenia, bo tego akurat bardzo nie lubię ;) I widzę, że chyba nie ma większego kłopotu z jego krojeniem po schłodzeniu?
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Spróbuj koniecznie ;) Po schłodzeniu tort bardzo ładnie zachowuje kształt :)
UsuńTo super! :) U mnie w tym roku wysyp trzydziestek więc będzie pare okazji żeby ten tort... usmażyć ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie! Ja też długo szukałam okazji żeby go usmażyć :P
UsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuń40 year-old Programmer Analyst I Arri Viollet, hailing from Earlton enjoys watching movies like Godzilla and Taekwondo. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Sebring. skocz do tych gosci
OdpowiedzUsuńFajny ten post!
OdpowiedzUsuńzainteresował mnie ten blog !
OdpowiedzUsuńPodoba mi się bardzo Twój styl pisania
OdpowiedzUsuńfajny blog! będe częściej tu zaglądać
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń