Foie gras (pasztet strasburski)
(Inspiracja: majaskorupska.blogspot.com, z małymi modyfikacjami)
500 g wątróbek gęsich
60 ml whisky
4 szalotki
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
100 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
imbir
+ 100 g klarowanego masła do polania
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane szalotki i czosnek, szklimy, następnie odkładamy na talerzyk.
Na tej samej patelni podsmażamy umyte i oczyszczone wątróbki, przez ok. 3 minuty. Wlewamy whisky i podpalamy (ostrożnie, płomień będzie naprawdę duży), podsmażamy aż płomień zniknie.
Wątróbki przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cebulę z czosnkiem oraz miękkie masło, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem, blendujemy na gładką masę.
Masę pasztetową przekładamy do szklanych miseczek, oblewamy sklarowanym masłem. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat
OdpowiedzUsuńwygląda to super! fajne pomysły!
OdpowiedzUsuńTen wpis dał mi do myślenia
OdpowiedzUsuńBędę tu zagladać częściej miło sie czyta!
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuń