Tort malinowy z kremem budyniowym
biszkopt
4 jajka
120 g cukru
szczypta soli
120 g mąki ziemniaczanej
do nasączenia
pół szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
łyżka cukru
krem
2 żółtka
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mleka
5 łyżek cukru
150 g miękkiego masła
250 g malin
Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, szczyptę soli, pod koniec ubijania dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, NIE MIKSUJEMY, składniki delikatnie mieszamy łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w 175 stopniach przez 50 minut. Po upieczeniu studzimy, następnie nożem do chleba dzielimy biszkopt na dwa blaty. Mieszanką wody, soku z cytryny i cukru nasączamy blaty biszkoptu.
Żółtka, 1/2 szklanki mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną dokładnie łączymy. Szklankę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy wcześniej przygotowaną mieszankę, energicznie mieszamy trzepaczką do uzyskania gęstego, gładkiego budyniu, studzimy. Ostudzony budyń przekładamy do misy miksera, miksujemy na średnich obrotach stopniowo dodając kawałki miękkiego masła.
Masę budyniową równomiernie rozprowadzamy na biszkopcie, obsypujemy malinami, przykrywamy drugim blatem, który obsypujemy cukrem pudrem.
Tort chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 2-3 godziny.
Apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń