11.06.2017

Tarta ze szpinakiem i serem lazur





Tarta ze szpinakiem i serem lazur


spód
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 jajko 
szczypta soli

nadzienie
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu greckiego
2 jajka
125 g sera lazur
sól i pieprz 


Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na spód zagniatamy, 1/3 ciasta odkładamy, pozostałym ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 24 cm lub 4 foremki o średnicy ok. 8-9 cm. 
Spód podpiekamy w piekarniku przez 15 minut. 
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane ząbki czosnku, wrzucamy szpinak, podgrzewamy aż zwiędnie. Przestudzony szpinak siekamy, łączymy z jogurtem, jajkami i kawałkami sera, doprawiamy. 
Nadzieniem wypełniamy spód, pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty tworzymy kratkę.
Tartę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut. 


Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Za każdym daniem wytrawnym, serowym i szpinakowym stanę w najdłuższej kolejce. Kiedy jeszcze ser jest niebieskopleśniowy a potrawa wypiekana... Nie odpuszczę takiemu barowi i będę stałym gościem. Tylko gdzie to znajdę? Wirtualnie w internecie? No to się nie najem :(

    mi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak przygotować tartę samodzielnie, nieskromnie napiszę, że warto ;)

      Usuń
  2. Super wyglądają takie małe tarty. A czy nie zamaka Ci ciasto jak używasz farszu ze szpinakiem? Bo mi się zdarzało... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, może minimalnie, ale nie jest rozmemłany, może to kwestia tego, że zawsze podpiekam spód, farsz z tego przepisu wychodzi gęsty i może też dlatego tak łatwo ciasto nie nasiąka. Buuuuuuuuuziaki :* :)

      Usuń
    2. To dobrze. Wygląda to naprawdę apetycznie. Do zrobienia! :)

      Usuń