Tarta ze szpinakiem i serem lazur
spód
350 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
nadzienie
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
200 g jogurtu greckiego
2 jajka
125 g sera lazur
sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Składniki na spód zagniatamy, 1/3 ciasta odkładamy, pozostałym ciastem wylepiamy formę na tartę o średnicy 24 cm lub 4 foremki o średnicy ok. 8-9 cm.
Spód podpiekamy w piekarniku przez 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane ząbki czosnku, wrzucamy szpinak, podgrzewamy aż zwiędnie. Przestudzony szpinak siekamy, łączymy z jogurtem, jajkami i kawałkami sera, doprawiamy.
Nadzieniem wypełniamy spód, pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek, wykrawamy paski, z których na wierzchu tarty tworzymy kratkę.
Tartę wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut.
Smacznego!
Za każdym daniem wytrawnym, serowym i szpinakowym stanę w najdłuższej kolejce. Kiedy jeszcze ser jest niebieskopleśniowy a potrawa wypiekana... Nie odpuszczę takiemu barowi i będę stałym gościem. Tylko gdzie to znajdę? Wirtualnie w internecie? No to się nie najem :(
OdpowiedzUsuńmi.
Nie pozostaje nic innego jak przygotować tartę samodzielnie, nieskromnie napiszę, że warto ;)
UsuńWow! What delicious food is this!Fresh Direct Coupon
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają takie małe tarty. A czy nie zamaka Ci ciasto jak używasz farszu ze szpinakiem? Bo mi się zdarzało... :(
OdpowiedzUsuńRaczej nie, może minimalnie, ale nie jest rozmemłany, może to kwestia tego, że zawsze podpiekam spód, farsz z tego przepisu wychodzi gęsty i może też dlatego tak łatwo ciasto nie nasiąka. Buuuuuuuuuziaki :* :)
UsuńTo dobrze. Wygląda to naprawdę apetycznie. Do zrobienia! :)
UsuńNice Images of the food are there in it.Fresh Direct Coupon
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuń